NIEUWS !

 

Nieuws week 1

Zondagnacht zijn wij om 4.30 uur aangekomen na een vlieg, taxi en treinreis.
Het programma is omgegooid, omdat de kinderen opeens op naar een kamp zijn.
Ja, ja wij zijn heel flexibel. (het sleutelwoord alhier)
De eerste week zijn wij in Barlad gebleven om de nodige zaken te regelen.
Dat was geen overbodige luxe aangezien wij nog een aantal zaken te regelen
hadden, met de Roemeense vrijwilligers kennis moesten maken, hun en ons
programma eigen maken en om materialen te maken. Wij moesten meer materialen
maken, omdat een derde van onze spullen hier zijn gestolen. Flexibel en
improviseren zijn dus!
Bij de gastgezinnen is het improviseren met emmers water over je hoofd
gooien in bad (omdat er geen douche is). Maar daarnaast is het gastgezin
zeer gastvrij en worden wij prima verzorgd.
Maandag gaan wij op kamp hier 70 km vandaan midden in de boesboes. Dat wordt
een big surprise. Ipv 100 kinderen zijn er nu teveel in het kamp 300! Maar
ook deze uitdaging gaan wij niet uit de weg. Het circus zal ook het kamp
volledig op stelten zetten.

Artikel Spits

Haagse Hogeschool op Stelten
30 mei hebben wij de Haagse Hogeschool op stelten gezet. Het was een gezellige dag, waarbij voornamelijk studenten in- en uitliepen om eens aan circus te ruiken. Met name jongleren was erg in trek. Daarnaast is de knutseltafel, maken van materialen, bijna continu bezet geweest. De foyer van het atrium was omgetoverd tot een mnicircus met vlaggetjes, een rode loper en een ware piste ingang. We werden bijgestaan door een heel aantal zeer behulpzame en gezellige vrijwilligers. Bedankt!

 

 

Spits je ogen!
Hou ‘m in de gaten, waar je ook mag zijn!
In de bus, de metro, tram of trein:
5 juli staan wij in een ware krant
De Spits, die reist door het gehele land!

Prrrrrrrrik!
Nou worden niet meer ziek
Hepatitis A, noch B
TBC of DTP
Roemenië here we come
Pas maar op het hek gaat van de dam

 

Haagse Hogeschool op stelten!
Komende donderdag is het zover: dan wordt de Haagse Hogeschool op stelten gezet. Iedereen is van harte welkom erbij te zijn. Je kunt tegen een kleine bijdrage deelnemen aan workshops acrobatiek, clownerie, jongleren en het maken van jongleerspullen. Behalve het ophalen van geld voor het project, hopen wij door middel van deze actie zo veel mogelijk mensen op de hoogte te brengen van wat wij deze zomer gaan doen. Want daar zijn we trots op!

Dus komt allen!
Tussen 12.00 u en 16.00 u
Foyer van het Atrium in de Haagse Hogeschool
Johanna Westerdijkplein 75
Den Haag


Radio West
Dinsdag 28 mei brengen wij een bezoek aan de studio van Radio West. In de uitzending zullen wij een en ander vertellen over 'Roemenië op stelten' en over 'Haagse Hogeschool op stelten.'
Dus voor wier meer wil weten: Zet dinsdag 28 mei rond 11 uur de radio aan en luister en huiver!


Transport
De reis is al een klein beetje begonnen, althans zo voelt het. Vorige week vrijdag is er een grote vrachtwagen naar Amsterdam gereden die onze spullen naar Roemenië zal brengen. Fietsbanden, oliedrums, zelfgemaakte circusmaterialen, pistekleed, pistegordijn en ga zo maar door; alles is onderweg!


Materialen maken
Twee weken geleden zijn we aan de slag gegaan met het zelf maken van jongleermaterialen: devilsticks, jongleerballetjes, ringen, poi ballen, klossen en kegels. Met het team en een aantal behulpzame en creatieve vrienden zijn we aan de slag gegaan.
Voor wie wil weten hoe je eigen jongleermateriaal te maken: kom naar 'Haagse Hogeschool op stelten' waar we workshops materialen maken aanbieden of mail ons.


Oproep: Wij zoeken 200 T-shirts!!!
Een circusartiest heeft een kostuum nodig, daar zijn we het allemaal mee eens nietwaar? Wij zijn op zoek naar 200 onbedrukte T-shirts, gekleurd of niet dat maakt niet uit. Ons plan is om ter plekke, in Bârlad met de kinderen circus T-Shirts te beschilderen die zij dan weer kunnen gebruiken als kostuum in de voorstelling.
Heb je er een (paar) over? Je kunt ze inleveren op donderdag 30 mei tussen 12.00 en 16.00 uur op de Haagse Hogeschool, waar je eventueel ook kunt deelnemen aan circusworkshops. Of mail ons (voor adres zie links onder logo)
Alvast bedankt!


Koninginnedag: … actie!
Naast Roemenië, proberen wij ook de mensen in onze (directe) omgeving op stelten te zetten. Door veel te praten over onze plannen en door het verstrekken van machtigingsformulieren krijgen we veel mensen enthousiast en onmisbaar voor het slagen van dit project … er stroomt geld in het laatje. Bedankt!
Maar we staan niet stil met onze actieplannen! Koninginnedag nadert en Koninginnedag is dé gelegenheid bij uitstek om actie te voeren. In het Vondelpark gaan we kinderen schminken in de hoop een glimlach op hun gezicht te toveren en wat geld in het laatje te brengen voor de glimlach in Roemenië.


Tweede bijeenkomst Bunã Ziua.

Zondag 21 april reisden we af naar het oosten van het land voor onze tweede meeting met het team van Bunã Ziua. Een behoorlijke rit die het echter wel dubbel en dwars waard was. Door veel te praten over de situatie in CP2, het kindertehuis waar wij naartoe gaan, en door het zien van een video, begon het bij ons aardig te kriebelen. Daar willen we naartoe; juist met die kinderen willen wij aan de slag met circus. Verder hebben wij die dag ademloos zitten luisteren naar een Roemenië expert die al sinds 1972 regelmatig in Roemenië komt. Zij heeft ons indrukwekkende verhalen verteld over de geschiedenis, cultuur en achtergronden van Roemenië, wat maakt dat de huidige situatie in Roemenië voor ons beter te begrijpen is.


Machtingsactie!

Vanaf deze week zijn met wij onze machtigingsactie gestart! Op de Haagse Hogeschool, waar wij dit jaar afstuderen en onder vrienden en kennissen. En tot nu toe met resultaat! Diegene die ons ondersteunen zijn terug te vinden onder ' Bedankt!'

Fondsenwerving!

Kort geleden zijn diverse fondsen aangeschreven. Naast fondsen doen wij ook ons best financiële middelen te verkrijgen uit ludieke acties, onder andere op de Haagse Hogeschool.

Circusteam compleet.

Het circusteam is compleet! 18 maart hebben we besloten met vijf enhtousiastelingen naar Bârlad te gaan. In eerste instantie wilden we met zijn zessen vetrekken, maar in het kader van overdracht is besloten het aantak Roemenen waarme wij gaan samenwerken hoger te laten zijn dan de groep Nederlanders. De bedoeling is namelijk dat de Roemeense vrijwilligers uiteindelijk zelf met soortgelijke activiteten aan de slag leren gaan.
Het team van circuspedagogen, te zien onder het kopje 'team', heeft de nodige kennis en ervaring in huis om Bârlad op stelten te kunnen zetten.

Artikel uit 'Atrium' door Juliette Santegoeds

Chapeau:
Twee studenten Culturele en Maatschappelijke Vorming zetten circusproject op in Roemenië en aan Haagse Hogeschool

Kop:
Op stelten

Lead:
'Roemenië op stelten'. Onder deze naam zetten Nicole de Munk en Esther Visser, vierdejaars Culturele en Maatschappelijke Vorming, als afstudeeropdracht een project op in een kindertehuis in het Roemeense Bârlad. Maar daar blijft het niet bij als het aan de twee ligt. Ook de Haagse Hogeschool moet op stelten. Een groot circus midden in het Atrium. Ze zien het al helemaal voor zich. Op die manier willen ze geld en menskracht inzamelen voor hun project.

Tekst:
'Je moet niet aan een groot spektakel met leeuwen, tijgers en spectaculair trapezewerk denken', ruimt Nicole de Munk meteen een mogelijk misverstand uit de weg. 'Ons circus wordt door de kinderen zelf opgezet, met beperkte middelen. Het gaat om circusspel als methodiek. Als het je na twintig keer oefenen lukt om op een bal te lopen, geeft dat zelfvertrouwen.' 'En dat kunnen deze kinderen wel gebruiken', vult Esther Visser haar collega aan. 'Je trots voelen omdat je iets hebt geleerd, en daarvoor applaus ontvangen van het publiek maakt je sterker. Daarnaast leren ze samenwerken en verantwoordelijkheid nemen voor elkaar.'
Kinderen die kunstjes doen dus. Waar moet je dan aan denken? De Munk: 'jongleren, koorddansen op een laag touw, acrobatische capriolen, ….' Wekelijkse kost voor haar, in haar werk voor het Amsterdamse kindercircus Elleboog. Visser heeft de nodige ervaring op gebied van kindertheater en is daarnaast organisatorisch een kei. Via Elleboog is De Munk in contact gekomen met stichting Capriool. Een organisatie die zich bezighoudt met circusprojecten in het buitenland en Nederlandse asielzoekerscentra In eerste instantie zouden de cmv'ers daar aan de slag gaan. Totdat ze in contact kwamen met iemand van de stichting Bunã Ziua, die het idee opperde om in Roemenië iets dergelijks op te zetten. 'Toen begon ik natuurlijk helemaal te stuiteren van opwinding', zegt De Munk. 'Het is al geweldig om hier zoiets te doen, maar daar is nog veel mooier. Die kinderen kunnen wel wat plezier gebruiken. Ze leven daar onder erbarmelijke omstandigheden …..'

In juli vertrekken ze, samen met vier andere medewerkers, voor één maand naar Bârlad. Daar worden ze ontvangen door Roemeense en Nederlandse vrijwilligers van de stichting Bunã Ziua. Via hen krijgen ze een tolk en enkele basale taallessen. Bovendien helpen de vrijwilligers mee aan de uitvoering van het project.
De 170 kinderen en jongeren tussen de 10 en 25 jaar die in het tehuis wonen, worden aangezet in een week tijd een voorstelling in elkaar te zetten. 'Daarna willen we met degenen die daar zin in hebben en van wie wij denken dat ze het in zich hebben aan de slag om hun te leren zelf de andere kinderen te begeleiden', zegt Visser. 'We hopen dat op die manier het project een vervolg krijgt, ook als wij weg zijn.'
Het grootste deel van het materiaal willen ze daar laten maken. De knutselgroep gaat met kostuums aan de slag en de plaatselijke lasser maakt de koordinstallatie. Ongeveer zo hebben ze het voor ogen. 'Eerst wilden we alles vanuit hier meenemen', merkt De Munk op. 'Maar we zijn bang dat dan alles ofwel gestolen wordt, ofwel verkocht nadat wij vertrokken zijn omdat geld misschien interessanter is voor hen. Bovendien hopen we de plaatselijke bevolking enthousiast te maken, door ze erbij te betrekken.'

Zo'n veertienduizend euro moeten ze bij elkaar schrapen voor 'Roemenië op stelten'. En daarvoor moet ook de Haagse Hogeschool op stelten. Hoe? De Munk: 'door een groot spektakel midden in het Atrium bijvoorbeeld. Of door het geven van workshops. Daar zijn we nog niet helemaal uit. In ieder geval moet het flink de aandacht trekken.' Naast geld willen ze vooral ook hulptroepen verzamelen. 'Er zitten hier meer dan 15.000 studenten', zegt Visser. 'Met heel veel verschillende capaciteiten en het zou mooi zijn als we de krachten kunnen bundelen. Dat gebeurt nu veel te weinig. Wij kunnen bijvoorbeeld heel goed mensen van Industrieel Product Ontwerpen gebruiken als het gaat om de materialen. Wie durft de uitdaging aan jongleermateriaal te maken of …een echte circustent? En iemand van Economie & Management is bijvoorbeeld weer goed in op het financiële vlak.'

Oproep:
Enthousiast geworden en wil je meewerken aan 'Roemenië op stelten' en/of 'Haagse Hogeschool op stelten'? Neem dan contact op met Esther Visser (esther-visser@zonnet.nl, 06 - 106 158 03) of Nicole de Munk (locaniek@hotmail.com, 06 - 290 081 80)

Kennismaking team Bunã Ziua

Zoals eerder te lezen onder 'informatie' werken wij in Roemenië intensief samen met Bunã Ziua. (betekent goede dag!). 17 maart hebben wij kennis gemaakt met het team van zomervrijwilligers. Een enthousiaste en inspirerende club mensen. Daar komen wij de juli maand wel mee door!
Naast een gezellige middag werden er ook serieuze zaken uitgewisseld. Zaken zoals het programma, de kinderen, het tehuis, het bekijken van een video, bespreken van het vervoer, ons verblijf en ga zo maar door. Aangezien wij nog veel kunnen leren, over de omgang, hygiëne en de Roemeense cultuur, gaan wij eind april naar een 'studiemiddag'.
De eerste teambijeenkomst is al een klein beetje op stelten gezet. We hebben jongleermateriaal tevoorschijn getoverd en hadden zo met zijn allen een klein voorproefje van wat ons deze zomer te wachten staat.

Er was eens….

…een Nicole die werkte bij Circus Elleboog. Zij was circusverslaafd, zoals men dat noemt. Al zoekende naar meer circusprojecten/activiteiten kwam zij bij Stichting Capriool terecht. Na een kennismakingsgesprek vroeg Andre Hoekstra van Stichting Capriool of zij wat voelde voor het opzetten van een circusproject in asielzoekerscentra in Nederland in het kader van het afstuderen voor de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming. Dat was een leuk idee! Helemaal omdat zij samen met Esther in het Opvang Centrum voor asielzoekers te Den Haag kindertheater had gespeeld. Misschien een leuke ingang?
Esther was meteen enthousiast helemaal toen Andre eind november met het idee kwam om een circusproject in Roemenië op te zetten. Na in de maand december met elkaar te hebben gesproken werd het tijd aan de slag te gaan. Samen gingen zij op pad.
Nicole en Esther zijn vanaf begin januari bezig om 'Roemenië op stelten' te zetten.

18-3-2002

Website begint er aardig uit te zien, ik ga nog wat nieuwe links toevoegen, nml:

http://www.cirquepourtous.org/
http://www.belfastcircus.org/


 

 

E-MAIL